Kanelbullar

Tips
Till nästa gång kommer jag dubbla, ev ta 2,5, sats fyllning då det var för lite i min smak.
Jag gjorde ca 40 bullar i bullformar, de blev lite små. Kommer sikta på 25-30st nästa gång.
Upplevde degen som mycket skör och kunde inte göra snäckor. Rullade del nr 2 och skar degen istället.

Recept

3,5-4 deciliter rismjöl
3,5 deciliter durramjöl
½ dl potatismjöl
1 deciliter majsstärkelse
½ deciliter + 1 msk psylliumfröskal
½ deciliter + 1msk pofiber
1 tsk salt
1 tsk mald kardemumma
50 g jäst
7 deciliter mandelmjölk
2 rumstempererade ägg + 1 extra till pensling
25 g smält smör eller kokosolja
1/2 deciliter honung eller agave *

Fyllning:

Ca 75-100 g mjölkfritt smör
4-5 msk honung eller agave *
ca 1 dl mandelmjöl (kan uteslutas)
ca 2 msk kanel (eller efter smak)

Hackade nötter, kokosflingor eller pärlsocker till dekoration.

*Ersätt honung eller Agave med Sukrin/Stevia strö om du vill få ned GI-värdet ytterligare. Minska då också mjölmängden med några msk.

Vispa upp äggen med honung och 0,5 dl av mandelmjölken. Använd helst en degblandare men det går även bra att blanda i en bunke och sedan knåda för hand.
Smält smöret till degvätskan och ha i mandelmjölken. Värm till strax över fingervarmt eftersom att äggen bara är rumstempererade och kommer att kyla ned degvätskan annars.
Häll ihop mandelmjölken/smöret med äggblandningen och rör ihop. (Om degvätskan blir för sval när du blandat i allt vatten, kan du försiktigt värma upp bunken över vattenbad medan du hela tiden rör om och känner efter att vätskan nått rätt temperatur.)
Tillsätt och rör ut jästen i degvätskan.
Blanda alla torra ingredienser väl för sig.
Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan. Först kommer degen att te sig väldigt klibbig men låt degblandaren gå i ca 5 min så att degen hinner absorbera vätska och svälla. Vid det här laget ska degen vara lite klibbig men inte smetig. Knåda degen i allt som allt 5-7 min för att få bäst resultat.
Låt degen jäsa under bakduk i 35 min
Blanda under tiden smör, honung kanel och mandelmjöl till fyllningen. Du kan välja att utesluta mandelmjölet om du vill.
Kör degblandaren någon minut eller knåda en stund när degen jäst färdigt. Tillsätt lite extra rismjöl om det behövs, försiktigt, lite åt gången. Degen ska fortfarande vara något lite kladdig när du börjar forma och kavla den.
Dela upp degen i 2 delar på ett mjölat bakbord och kavla ut rektanglar, en i taget. Använd rikligt med rismjöl medan du kavlar.
Forma bullar eller snäckor som du brukar.
Låt bullarna jäsa på en bakplåt i ca 25 min.
Vispa upp ett ägg med ca 1 msk vatten och pensla ytan på bullarna.
Strö hackade hasselnötter, kokosflingor eller annan dekoration över.
Grädda längre ned i ugnen i 200°C i ca 20 min.

OBS! Ät inte bullarna nygräddade utan låt dom svalna helt! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att brödet har svalnat.

IMG_4629.JPG

IMG_4630.JPG

IMG_4632.JPG

IMG_4633.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s