Avbruten glutenprovokation

Sedan jag slutade äta specialkost för en vecka sedan har jag upplevt att det är svårt att andas. Det är ett tryck för bröstet och jag har… inte andnöd, men det är svårt att andas.
Jag har tidigare när jag surfat runt läst på lite om veteproteinallergi. Man kan läsa på Matnyttigt.se

Veteproteinallergi är som vilken allergi som helst. Det är allergiantikroppar, så kallade IgE-antikroppar, som orsakar symtomen. Ofta kommer reaktionen relativt snabbt när en veteallergiker ätit vete eller andats in vetemjöl som far i luften.

– Precis som andra allergiker kan de få mag- och tarmbesvär, hudsymtom som svåra eksem eller nässelutslag, och besvär från övre luftvägar och astma. I värsta fall kan de få en allergichock, vilket är mycket allvarligt och kan komma att kräva intensivvård, säger Magnus Wickman.

Glutenintolerans, å andra sidan, beror inte på IgE-antikroppar och kan aldrig ge allergichock eller astma. Förloppet är oftast långsamt och de flesta glutenintoleranta märker ingenting om de äter något med gluten i någon enstaka gång av misstag. Trots det ska gluten noggrant undvikas, eftersom gluten skadar deras tunntarm.

När jag läser detta och funderar på min provokation, så tycker jag att mina symtom liknar mer en veteproteinallergi.

Provokationen började i fredags. Tyckte att jag hade ett tryck över bröstet på fredagskvällen. Tänkte inte så mycket på det då, eftersom jag har det ibland som astmatiker. På lördagen klappade magen ihop, men fyra toa-besök och värk som resultat. Det var ingen akut värk, utan snarare som molande mensvärk. Jag hade fortfarande trycket över bröstet.  På tisdagen började det bli mer jobbigt och jag tänkte mer på det. Inser att det började i fredags, samtidigt som provokationen. Onsdagen var riktigt jobbig. Då fick jag inte tillräckligt med luft, sovit dåligt, var på allmänt dåligt humör pga detta. Tänker att jag kan be om att få göra ett veteproteinallergi-test samtidigt som jag ringer och hör mig för var gastroskopi remissen skickats.
Ringer till husläkaren i torsdags. Sköterskan kan inte se att det är någon remiss skickad och är ganska snabb på att vilja sätta upp mig på en telefontid med läkaren. Jag frågar om allergitest och hon styr direkt över att jag ska prata med läkaren.

Läkaren ringer upp. Jag frågar om remissen och hen är helt oförstående. Det har inte skickats någon remiss, eftersom mina värden är för gamla. Jag måste komma på ny kontroll, lämna nya avföringsprover, hen vill klämma på magen igen och ta lite nya blodvärden. När jag då frågar om allergitest, pga andningen så hör jag att hen blir orolig. Hen vill inte att jag ska fortsätta provokationen när jag känner att jag inte kan andas och att det började samtidigt som jag slutade med specialkosten.  Hen ser ingen vits med att ta ett allergitest när jag bara ätit vete i 6 dagar, pga risken för falskt negativt. Vi pratar i nästan 20 minuter och vi bestämmer att jag ska äta glutenfritt igen och vi ska ha avstämnings samtal om två veckor.

Så nu står jag här på ruta ett. Äta gluten är inget alternativ. Kanske är jag veteproteinallergisk. Jag får väl fortsätta prova mig fram. Vad känner jag att jag klarar och vad mår jag bra av.

Tycker att informationen om veteproteinallergi online är dålig. Hur känsligt är det egentligen? Kan man äta glukos, maltodextrin, vetestärkelse? Det är ju Ok om man är glutenintolerant, men hur är det som allergiker?

jag.måste.be.om.att.få.träffa.en.dietist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s