Brödsmulor och vetestärkelse

Olika personer är naturligtvis olika känsliga mot gluten och vete. De allra flesta med celiaki tål produkter som innehåller 20ppm, t.ex. Ren havre och glutenfri vetestärkelse. Det finns dock de som reagerar på detta låga innehåll och ändå får symtom.

Jag upplever uppblåsthet, spänd och öm mage om jag äter glutenfri vetestärkelse.

Jag har inte ätit Ren havre efter att jag ”rensat” kroppen från gluten, så jag kan inte uttala mig om det ännu. Däremot är det så att glutenhalten i Ren havre kan variera (den innehåller dock max 20ppm gluten). Så det skulle kunna vara så att en person äter Ren havre ur en förpackning och det går bra, men inte ur nästa förpackning för i den är halten högre (om än >20ppm).

Vetestärkelse till skillnad från glutenfri vetestärkelse får innehålla mer än 20ppm gluten. Det är därför ALDRIG ok att tillaga något med vetestärkelse om produkten inte är märkt glutenfri till en person med celiaki!

Utbudet på köpta bullar/kakor/bröd väldigt begränsat för dem som inte klarar den glutenfria vetestärkelsen. Om man inte hittar något som är Naturligt glutenfritt.
Naturligt glutenfritt innebär 0ppm gluten!

En vanlig brödsmula innehåller 50mg. Vilket alltså är så mycket att en person med celiaki får en tarmskada. Det är dock inte så att personen nödvändigtvis får symtom på att den fått i sig gluten. Detta innebär inte att personen inte fått tarmskada!
Det är därför viktigt att inte lägga upp det glutenfria brödet tillsammans med ”vanligt” bröd. Det är bra om man har en egen smörbytta och egen smörkniv. Detta är något som Livsmedelsverket går ut och säger att det är en onödig försiktighets åtgärd.

IMG_5265.PNG

Fast ärligt! Hur ofta har man inte fått med en sådan stor smula från smörbyttan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s