Världens kanelbulle!

Recept med ursprung från Nillas Kitchen.

Recept 25st
2 ägg
25 g smält mjölkfritt smör
1/3 deciliter agave
50 g jäst
7 dl osötad mandelmjölk
3,5-4 dl rismjöl
3,5 dl durramjöl
½ dl potatismjöl
1 dl majsstärkelse
½ dl + 1 msk psylliumfröskal
½ dl + 1msk pofiber
1 tsk salt
1 tsk mald kardemumma

Fyllning:
Ca 200 g mjölkfritt smör
7 msk agave
ca 2 dl mandelmjöl
ca 2 msk kanel (eller efter smak)

1 ägg till pensling

Hackade nötter, kokosflingor eller pärlsocker till dekoration.

Blanda alla torra ingredienser väl för sig.
Vispa upp äggen med honung och 0,5 dl av mandelmjölken. Använd degblandare.
Smält smöret till degvätskan och ha i mandelmjölken. Värm till strax över fingervarmt.
Häll ihop mandelmjölken+smöret med äggblandningen och rör ihop. Tydligen ”ska” degvätskan vara fingervarm, min var ganska kall, utan problem.
Tillsätt och rör ut jästen i degvätskan.
Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan. Först kommer degen att vara väldigt klibbig men låt degblandaren gå i ca 5 min så att degen hinner absorbera vätska och svälla. Vid det här laget ska degen vara lite klibbig men inte smetig. Knåda degen i allt som allt 5-7 min för att få bäst resultat.
Låt degen jäsa under bakduk i 35 min.
Blanda under tiden smör, honung kanel och mandelmjöl till fyllningen. Kör degblandaren någon minut eller knåda en stund när degen jäst färdigt. Tillsätt lite extra rismjöl om det behövs, försiktigt, lite åt gången. Degen ska fortfarande vara något lite kladdig när du börjar forma och kavla den.
Dela upp degen i 2 delar på ett mjölat bakbord och kavla ut rektanglar, en i taget. Använd rikligt med rismjöl medan du kavlar.
Forma bullar och jäs på en bakplåt i ca 25 min.
Vispa upp ett ägg med ca 1 msk vatten och pensla ytan på bullarna.
Strö hackade hasselnötter, kokosflingor eller annan dekoration över.
Grädda långt ned i ugnen i 200°C i 23 min.

OBS! Ät inte bullarna nygräddade utan låt dom svalna helt! Varma är brödet fortfarande degigt och konsistensen blir en helt annan efter att brödet har svalnat.

IMG_5266.JPG

IMG_5267.JPG

IMG_5269.JPG

IMG_5270.JPG

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s