Om mig

Mary, 34 år, kristen, mamma, fru, astmatiker, allergisk, bor i Stockholms området.

Någon gång i mitten av april 2014 bestämde sig min mage för att det fick vara nog. Jag blev en frekvent toa besökare och under Kristi himmelfärds helgen hade jag rekord med 7 toa besök per dag med kramper.

Jag kan nu inte säga exakt när det började. Diarrén och kramperna alltså. För jag har det ju ibland. Det är väl nått jag ätit och så har det gått över. Fast denna gång gick det inte över. När jag haft det i ca 2v bestämde jag mig för att ringa husläkaren.

Jag kom dit 14/5. Hon klämde och kände lite och tyckte allt verkade bra. Jag fick lämna avföringsprov. Dottern hade haft magvirus ett par veckor tidigare. Hon är i sandlåde-åldern (även om jag inte låtit henne vara så mycket i sandlådan då) och där finns allt möjligt. Jag berättade om dotterns resa till familjen. Våra IVFer, utredningen av familjerätten, väntan. Lättnaden. Ångesten. Anpassningen till ett barn. All psykologisk stress jag gått igenom sista tiden, barnlösheten med hormonbehandlingar, adoptionen, mammas bröstcancer, pappas diabetes. Orolig mage? IBS? Jag fick lämna sänka. Sänkan var bra sade sköterskan, det är ju tecken på att det inte är en infektion i alla fall.
Proverna kunde läggas på lådan redan samma dag.

Det dröjde ungefär en vecka innan provsvaren kom. De såg bra ut. Hon tyckte jag skulle avvakta lite till. Jag säger att jag gärna vill ta allergitest på ägg, då det nyligen uppdagats att brorsdottern är allergisk, samt gluten och laktos, vilket också finns i släkten. Tiden går.
Ingen förbättring.

5/6. Ny tid hos läkaren. Fortfarande igen förbättring. Har nu haft diarré i ca 1 mån, men kramper och akuta behov att gå på toa. Kramperna släppte direkt efter toa besöken. Gjorde ofta ondare att ligga ned, nattade ovilligt dottern eftersom jag ofta behövde rusa från sovrummet till toaletten.
Vi pratar om födoämnes allergier i släkten. Jag känner att det måste vara något jag äter som är problemet. Så psykologiskt bra var det länge sedan jag mått och tror inte att det är reaktion på något psykologiskt. Hon rekommenderar mig att tarmvila genom att fasta 1-3 dagar och sedan bara äta kokt ris och kokt torsk, samt dryga ut det med veteskorpor. Hon går även med på att ta allergitest även om det går att läsa mellan raderna att hon nog inte tror att det är problemet. Hon uttrycker svårigheter i att testa allergi, eftersom det finns så många ämnen att testa. Jag säger igen att jag vill testa ägg, gluten och laktos eftersom jag vet det finns i släkten. Detta går hon då med på och proverna beställs. Hon vill även testa sockret och ämnesomsättningen samt göra ultraljud på magen när hon ändå är på gång.

9/6 Går jag till labb och lämnar 7 rör. Eftersom jag ändå fastat på morgonen, äter jag andra halvan av bananen på dotterns förmiddags mellis och fortsätter sedan fastan. Fastade sedan 1,5 dygn. Magen fick vila! Så skönt! Inga kramper, inga toabesök!

Magen lugnar ned sig. Jag går nu ungefär 2ggr/dag, förutom en dag när jag var hungrig HELA dagen och gick och smååt smörgåsrån, veteskorpor och annat. Då var blev det full fart igen.

Jag får tid på Aleris Röntgen i Täby tis 17/6. Ultraljudet går snabbt. Dr kollar igenom magen och kommenterar det han tittar på och säger att allt ser bra ut. Säger också att han inte kan se status tarmar eller magsäck.

Onsdagen 18/6 kom samtalet.
“Hej! Det är dr B. Jag ringer för att meddela provsvaren. Allt på ultraljudet ser bra ut, jag går igenom: magmun ok osv. MEN blodproverna visar på känslighet för gluten och även lätt känslighet för laktos. Min starkaste rekommendation är att du undviker gluten!
Laktosprovet visar att du har produktion av laktas. Vi kommer ev behöva göra en
gastroskopi sen. Kanske får du testa att äta igen, men min rekommendation är att du undviker det. Det finns ingen känslighet för ägg.”

Vi pratade vidare i ca 5 min. Jag ska utesluta gluten och vi ska höras andra veckan i augusti.

Senare på kvällen åker vi till svärföräldrarna strax utanför Gränna. Jag googlar halva bilresan ner. Beställer böcker från Celiaki förbundet. Blir så ledsen i själen när jag läser symtomen.

Text från 1177.se
Symtom
Vanliga symtom är
• trötthet
• diarré, gaser och buller i magen
• viktnedgång
• blodbrist med järnbrist och brist på vitaminerna B12 och folsyra
• blåsor i munnen
• värk i skelettet
• svårigheter att få barn.

Jag har ”alltid” varit kvällstrött. När klockan närmar sig 22 så har det varit dags att gå i säng. Lediga helger har jag kunnat sova till 10.
Magen har ”alltid” blivit uppblåst och svullen på kvällen, spänd. Jag har också upplevt att jag haft mycket gaser. Det har blivit som en liten graviditetsmage.
Den har varit trygghetssökande och tycker inte om att gå på andra ställen än hemma. Att åka på en veckas semester innebär mag-strejk fram till 4e dagen ungefär.
Under en tuff period 2007-2008 tappade jag massor i vikt, var det verkligen bara psykologiskt??
Jag har sedan mina tonår kollat ämnesomsättningen 4 eller 5 gånger inklusive denna.
Jag har gjort 7 IVF försök.

Hur länge har jag gått med det här? Kommer jag behöva göra en gastroskopi? Vad kommer hända om jag äter gluten igen? Hur ska det bli? Hur gör jag med dotterns kost? Är detta orsaken till att IVFerna inte tog sig?

Vi får se. För här börjar denna blogg. En blogg om undersökningarna. Den nya kosten. Stundtals en massa skitsnack. Funderingar. Och hopp om förbättring.

En reaktion på ”Om mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s